chromozom

XX | XX

Prasačiny momentálne nie je možné zobraziť.
chromozom
Kupodivu, existuju
 
cannabis
cannabis | 6.10.2019 18:03

Takych paradoxov dnesnej doby je ovela viac. :D


mikchalus
mikchalus | 6.10.2019 18:38

no ale kdyz s tech trubek tece voda pitna jenom jako. plna sajrajtu, leku, pesticidu a rezidui jinych chemickych sracek.


bhave
bhave | 6.10.2019 19:10

@mikchalus: Neviem teda na co si napojeny ty. Ale tu je to celkom v pohode.


hijacker
hijacker | 6.10.2019 20:42

A keby ešte vedeli, že tou pitnou vodou hovná splachujeme, to by kukali !!! :-)


Alli baba a XL výtržníkov
Alli baba a XL výtržníkov | 7.10.2019 08:55

Pitna voda je pitna na to su zakonne normy tzv. ukazovatele kvality pitnej vody, stanovuju dokedy este voda pitna je a kazdy spravca vodovodu ma prvidelne povinnost kontrolovat ich. BVS ma dokonca aj bioindikatory chovaju pstruhy, pri zmene ich spravana, sa okamzite robi mimoriadny test okram kazdodennych kontrol. Ja len nesuhlaism s tvrdenim, ze je to zadarmo, ale napr. v Irsku je voda skutocne zadarmo, ked ich vlada chcela vodu spoplatnit namestia sa zaplnili protestujucimi obyvatelmi a vlade vysvetlili, ze voda je zakladna potreba a nemoze ju vlastnit a teda ani predavat nikto ani stat, preto musi byt zadarmo. Neviem ci udrzbu financuju z dani, alebo ju spoplatnuju ale mam informacie, ze v Irsku ucet za pitnu vodu nehrozi. Len u nas sme tak sprosti, ze aj tam kde obyvatelia obce svojpomocne vybudovali od pramena v horach samospadovy vodovod, tento obec dovolila sprivatizovt a ludia teraz platia za kazdy kubik euro plus poplatky za udrzbu a okrem tohot, ta kasirovacia spolocnost ani neplanuje tie predvojnove mozno olovene potrubia nahradit, uplne majitelovi staci, ze dorucuju faktury a vyhrazaju sa odpojenim kazdemu kto sa omeska s platbou za nic.


mikchalus
mikchalus | 7.10.2019 09:00

ano ano, zakonne normy, tie znesu uplne vsetko, hlavne tie slovenske. maly prikladik: slovenske normy, dom moze stat uz 20 m od VVN (110kV a pod), ale je dokazane, ze extremne skodliva pre deti je uz vzdialenost do 200m (dlhodoby pobyt - byvanie). naaa, ale vsak zakonko slovensky povolenkuje 20 metrickov, tak je to bezpoecne. URKITEEEEE. a tak nejako podobne je to aj s ostatnym,i slovenskymi normami. uhnute tak, aby pasovali na realitu (napr. ten sajrajt vo vode), alebo stare z 50=tych rokov minuleho storocia, ako pri high voltaaage.


mikchalus
mikchalus | 7.10.2019 09:01

moze stat obytny dom malo byt.


Xytrolin
Xytrolin | 7.10.2019 10:54

@mikchalus: tieto tvrdenia by chcelo vyzdrojovat... celkom ma to zaujima...


XX
XX | 7.10.2019 11:27

k tej pitnej vode je fajn dokument https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13723


mikchalus
mikchalus | 7.10.2019 12:21

do 600 m je nebezpecna zona, u nas je povolenych stavat vo vzdialenosti 20! metrov. do 200m je dokazatelne zvysene elmag pole, tam je to uplne jasne, medzi 200 a 600m je mozne, ze zvysenie pochadza z el. nabitych smogovych mikrocastic. na slovensku je pohodicka 20m. ked vidim tie novostavby tesne vedla tych 110kv az mi je zle. lebo tie deti co tam byvaju... maju strasne nekonecne prijebanych rodicov oi.


mikchalus

ipad
ipad | 7.10.2019 17:24

Antibiotika a hormonalne lieky a pitna voda:
http://www.copijeme.sk/kde-az-koncia-nase-lieky


mvrht
mvrht | 8.10.2019 08:04

a kupodivu existuju aj take krajiny kde nemaju co zrat ani pit a napriek tomu si narobia priemerne 8 deti :)


XX
XX | 8.10.2019 08:30

mvrht, ono si tych deti nabia preto tolko, aby sa niektore z nich dozili dospelosti, nakolko maju zlu zdravotnu starostlivost, velku umrtnost deti, dava to celkom zmysel .. ked sa zlepsi zdravotna starostlivost, hospodarsky sa krajiny trosku posunu k lepsiemu, aj porodnost klesa ..


Xytrolin
Xytrolin | 8.10.2019 10:49

Tu ochrannú vzdialenosť 15 m od 110kV dokonca uvazda ZSE na svojej stranke. Kupodivu ochranne pasmo do maštalí a stajní je 500 m :)... Ale tie zdroje na štúdie nie sú ani v tom článku... Takže to je také slabšie... Na druhej strane zo svojho okolia som už počul narážky na zvýšený výskyt rakoviny u rušňovodičov železníc. To sú zaujímavé veci, samozrejme, lebo ide o ľudské tragédie v bežných povolaniach.


cannabis
cannabis | 10.10.2019 14:13

Alibaba, nie som si isty, ci v Irsku nemaju pausalne platby za vodu na obyvatela. Urcite totiz za nu platia, lebo sama im do vodovodneho kohutika len tak netecie. Takze v Irsku sa tiez plati za vodu, ale plati ju asi majitel nehnutelnosti, podla poctu osob, ktore tam ma prihlasene. Co sa tyka firiem, urcite tie maju vodu spoplatnenu cez nejake meradla. Pausalny system maju jedine u obytnych budov, kde byvaju obyvatelia.


cannabis
cannabis | 10.10.2019 14:17

nepochop, no ja sice Tvojmu dedovi prajem dlhy vek, ale ten nesuvisi s vodou. Domaca studna je dobra vec, ale len ked si na nej robis pravidelne rozbory. Lebo aj ked si mal pramen 80 rokov cisty, zajtra to platit uz nemusi. Staci, ze Ti niekto nad studnou vykyda hnoj. :D Preto je ovela vacsia pravdepodobnost, ze budes pit kontaminovanu vodu zo studne, ako z vodovodu.


Alli baba a XL výtržníkov
Alli baba a XL výtržníkov | 10.10.2019 14:36

cannabis - neviem to zo skusenosti v irsku som nebol, ale cital som davnejsie clanok, v ktorom sa uvazdzalo, ze asi pred rokom chceli severnym irom zaviest platby za vodu a oni si demonstraciami vyziadali vlozit do ustavy, ze pravo na vodu ma obcan severneho irska bezplatne

https://www.pracavonku.sk/kniha-4-vydavky/ucty-vodu.html


cannabis
cannabis | 11.10.2019 07:08

Dakujem za upresnenie. O tom, ze domacnosti vobec nic neplatia som nevedel. Mozu mat to vsak zahrnute v nejakych daniach lokalnych. Inak by tam robili to, ze by si napajali cez domacnosti rozne podnikatelske subjekty. Urcite to musia mat nejako osetrene, aby si nemal z jednej strany pozemku napojeny dom a z druhej strany pivovar. :D Teraz tiez rozmyslam, ako by asi vyzerali pri takomto systeme napojenia nasich romskych osad na vodu. Asi by tiekla tam potokom. :D

V kazdom pripade dakujem za informaciu.


Alli baba a XL výtržníkov
Alli baba a XL výtržníkov | 11.10.2019 09:03

Asi by bolo napadne, keby mala domacnost odber 200m3 mesacne, ale mozno len nemaju vychodnu mentalitu. Ako raz rozpraval herec Novotny, ze bol u kamarata v Kanade a ten niekam telefonoval. Ked polozil povedal, ze omylom vytocil nespravne cislo, takze sa tomu na druhom konci zdvorilo ospravedlnoval a preto hovor trval vyse minuty, potom zavolal na hotline operatora kde oznamil, ze ten predchadzajuci hovor nemaju uctoval lebo to bol omyl. Novotny sa ho udivoval, ze sa to tak lahko da oductovat, tak mu kanadan vysvetlil, ze predsa nikto nebude platit za zmatocne volanie a Novotny na to, ze ak by toto umoznil aj Cesky operator, tak by uz nikto nikdy za telefon neplatil, lebo kazdy by po hovore oznamil, ze to bol omyl a ten kanadan nechapavo krutil hlavou, ze to by sice robit mohli, ale preco by to robili ved to by bol podvod, naco sa Novotny len usmial, ze tak tento moralny aspekt uz v Cesku davno vyriesili. Mal dobry pocit, ze o co je zas ten Cesky narod pokrokovejsi.


cannabis
cannabis | 12.10.2019 14:31

Alibaba, presne o to ide. Nieco co na zapade bezne funguje, jednoducho u nas fungovat nebude.

Zober si len jednu vec, ze chces postavit dom. Potrebujes stavebne povolenie, no a keby si chcel robit vsetko presne podla predpisov a pravidiel, tak by si len chodil od uradu k uradu a vybavoval papiere, platil kolky, ci rozne poplatky, no a nakoniec by si sa k budovaniu domu ani nedostal. Zato ked zacnes stavat na cierno, tak si potom bez problemov vybavis dodatocne stavebne povolenie, aj to len vtedy ked do toho niekto zacne rypat, pripadne by si tam chcel trvaly pobyt. :D

Preto to u nas takto funguje. Ak chces nieco urobit spravne, tak bude povazovany za hlupaka, lebo vsetci ostatni tie pravidla obchadzaju a podvadzaju. POtom sa necudujme, ze tu mame krajinu plnu privatizerov zlodejov, roznych Kocnerov a podobnych individuii, ktori boli cely zivot vychovavani v spolocnosti, ktora povazovala zlodejinu a podvod za ten najlepsi sposob, ako sa obohatit. :D Pracou je to totiz namahave! :D


Alli baba a XL výtržníkov
Alli baba a XL výtržníkov | 14.10.2019 14:03

Rozumiem, len som konsternoavny, lebo si dal priklado podla ktoreho som hlupak, lebo ja som dom staval legalne s potrebnymi povoleniami :-) Ale nemam z toho zly pocit.


cannabis
cannabis | 15.10.2019 07:13

Aj ked si ho staval legalne, urcite si si nesplnil vsetky povinnosti! Lebo sa to ani neda. Existuju aj urcite ohlasovacie povinnosti na ktore ludia vacsinou zabudnu. Uvediem jednoduchy priklad. Ak mas pri dome studnu, tak by si podla vodneho zakona mal mat z uradu zivotneho prostredia povolenie na cerpanie z tej studne. Co myslis, kolko ludi ktori maju studne si ich zlegalizovali?

Co sa tyka toho hlupaka, tak nie si sam, lebo aj ja som taky. Najviac ma vsak zabilo, ked pred dvoma rokmi chceli zaclenit do stavebneho zakona povinnost urobit geodeticky posudok, ked si ides kopat zaklady na dom. Ci tam nahodou neunika radon. Zase byznis pre vyvolenych.

A druha vec je ta, ze pri Kosiciach v jednej dedine zacali stavat domy pre nezamestnanych romov. Jeden sa tam vyjadril, ze dokazal dom postavit zo socialnej podpory. Mne to nedalo a tak som si zistoval informacie. Vsetky povolenia a projekty, vsetky vyjadrenia a povinnosti im robila nejaka neziskova organizacia. Oni uz len stavali. Takze evidentne nie je problem postavit dom, problem je oduradovat to a aj zaplatit vsetky poplatky. Na slovensku mi to pripada, ako keby sme boli rasa Vogonov zo Stoparovho prievodcu po Galaxii. :D


 
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
 
 
loader