chromozom

XX | XX

Prasačiny momentálne nie je možné zobraziť.
chromozom
Príspevok 146192 Zdroj: Fb
 
Lucy in boots
Lucy in boots | 21.7.2022 19:28

Naivní a dôverčivi boli tí čo žrali všetky slová tohoto hejterskeho čuráka. Bez pardónu, ak dokážete uznavat tie vysery čo vyprodukoval kritické myslenie je pre Vás vzdialená galaxia.


sarmantna teplaren
sarmantna teplaren | 21.7.2022 19:59

… okrem nabozenstva a v strane OLANO.


Gargamel
Gargamel | 21.7.2022 20:50

"kritické myslenie je pre Vás vzdialená galaxia" - ale veď to je presná definícia sekty, teda pardón, náboženstva. Však stačí veriť, načo fakty, dôkazy, realita...


Lucy in boots
Lucy in boots | 22.7.2022 02:48

Gargamel, kritické myslenie sa týka aj etiky. Taká znoska haterskych sraciek ako produkovali antiteisti, aj to vedia niektorí prehliadnuť. A vôbec v dnešnom svete kritické myslenie, logika, pohľad z inej strany, odstup od vlastných emócií objektívne zhodnotenie kladov a záporov... eeehm. Dnes sa ľudia uzatvárajú do vlastných diskusných a potvrdzovanie vlastného názoru im stačí. Potom sú rozrušení akoby im niekto nakakal do polievky, keď počujú odlišný názor. Náboženstvam sa dá vytknúť kde čo, ale o to tzv Antiteistom nešlo. Išlo o šou. Práca Hitchensa je majstrstik čo sa týka zámerného použitia argumentačnych klamov, a manipulátivnych metód. Niekto môže povedať, že však to sú všetko fakty...Hej ale ty si tupelo čo nevidí ako Chris vygrcal svoj vitriol, uľavilo sa mu, i zarobil.


Lucy in boots
Lucy in boots | 22.7.2022 02:50

Gargamel, ešte ti sem pridám link na argumentačne chyby a manipulácie v debatách. Zaujímavé čítanie.


| 22.7.2022 05:29

lucy, myslis nieco ako "ad hominem"?


Gargamel
Gargamel | 22.7.2022 07:52

Lucy in boots - nechcem stále rýpať, ale opäť len si tými najtrefnejšími slovami opísal fungovanie náboženstiev: "Práca Hitchensa je majstrstik čo sa týka zámerného použitia argumentačnych klamov, a manipulátivnych metód. Niekto môže povedať, že však to sú všetko fakty...Hej ale ty si tupelo čo nevidí ako Chris vygrcal svoj vitriol, uľavilo sa mu, i zarobil."

- a teraz to upravím, keby to pre teba bolo náročné: "Práca cirkví je majstrstik čo sa týka zámerného použitia argumentačnych klamov, a manipulátivnych metód. Niekto môže povedať, že však to sú všetko fakty...Hej ale ty si tupelo čo nevidí ako cirkev vygrcala svoj vitriol, uľavilo sa jej, i zarobila."

"A vôbec v dnešnom svete kritické myslenie, logika, pohľad z inej strany, odstup od vlastných emócií objektívne zhodnotenie kladov a záporov..." - ...plne súhlasím, rozhodne sa to netýka iba veriacich, aj keď tých predovšetkým. No tí si to obhajujú svojou "vierou", ktorá je plná "argumentačnych klamov, a manipulátivnych metód"


Poradím ti, neobhajuj niečo zlé rovnako zlým ak nie horším. Ak píšeš o kritickom myslení, nedávaj to do súvisu s veriacimi. Buď veríš, alebo myslíš :)

Hmm, tak kto je tu "tupelo"? ;)


Nathanael
Nathanael | 22.7.2022 10:17

Gargamel: Trochu si doštuduj základy filozofie... :) A popri tom zahoď predstavu o kresťanstve, ktorú vymysleli ešte bolševici...


Gargamel
Gargamel | 22.7.2022 10:57

Nathanael: ok :) jedna vec je predstava (vraj boľševici, dobrééé, tí sú tu už tak dlho? ;) ), druhá vec je správanie sa "kresťanov" ale aj iných veriacich dnes.


Nathanael
Nathanael | 22.7.2022 12:00

Gargamel: To je jedno, či bolševici, či ako to nazvať - možno netreba nijak... Zjednodušene ľudia, čo z nejakého dôvodu potrebujú mať veriacich hodených do jedného vreca, ktoré by mohli zaviazať a odhodiť... Iste, rovnakí ľudia sú aj medzi kresťanmi, tí zase z nejakého dôvodu majú potrebu mať v takom vreci všetkých neveriacich...

Autentické kresťanstvo pritom vôbec nie je o slepej poslušnosti, naopak - celé je to postavené na osobnom rozhodnutí, slobodnej vôli, svedomí...

Celé je to o tom, že netreba paušalizovať a škatuľkovať a zjednodušovať... :) Jednoducho, deliaca čiare medzi mysliacimi a nemysliacimi, medzi slušnými a grázlami, veriacimi a neveriacimi, atď... je komplikovaná. A väčšinou vedie vnútrom každého z nás a ten boj vedieme sami so sebou...


Gargamel
Gargamel | 22.7.2022 12:14

nathanael - "Autentické kresťanstvo pritom vôbec nie je o slepej poslušnosti, naopak - celé je to postavené na osobnom rozhodnutí, slobodnej vôli, svedomí..." - to by ale znamenalo, že autentické=čiastočne neveriaci. Správne? Lebo racionálny človek (kľudne aj veriaci kresťan) nemôže akceptovať iracionálne udalosti, však?

Ale ja neškatuľkujem a už vôbec nehádžem do jedného vreca. Skús si hore pozrieť, čo/koho som citoval. ;) Čiže pekne si to napísal, ale na zlú adresu. To, že brániš jednu stranu voči inej je fajn. Ale niekedy stačí tú stranu brániť vo vnútri :)

"Naivní a dôverčivi boli tí čo žrali všetky slová tohoto hejterskeho čuráka." - ja by som to takto na bibliu (a jej "autorov") a veriacich priamo nepísal, ale dá sa to aj z druhej strany celkom presne definovať. Takže kde je to paušalizovanie/zjednodušovanie?

Ťažko sa reaguje do vlastných radov, však? ;)


Nathanael
Nathanael | 22.7.2022 14:05

Gargamel:

V podstate áno - ako som písal, "deliaca línia" ide v každom z nás, takže áno - súčasťou autentickej viery sú aj pochybnosti

Akceptácia iracionálnych udalostí - to je o tej "filozofii" - podľa mňa je plne racionálne na jednej strane snažiť sa spoznávať svet okolo seba a snažiť sa rozumieť tomu ako funguje, hľadať zákonitosti... a na druhej strane pripustiť, že jednak je to vnímanie a porozumenie dosť obmedzené, ale najmä pripustiť, že výskyt "zázrakov" je niečo, čo z definície je mimo dosah toho racionálneho skúmania. A chybu IMHO robia veriaci aj neveriaci, ktorí si chcú zázraky istým spôsobom "privlastniť" - tým, že nepripúšťajú tú možnosť "oddelených sfér". Chcú to "mať pod kontrolou". A o to práve ide, že veriť vo svojej podstate (aspoň v zmysle Biblie) znamená "nemať všetko pod kontrolou"

Neviem, či niečo bránim, ja som v podstate len zareagoval na tvrdenie "Buď veríš, alebo myslíš" - ktoré IMHO nie je pravdivé

"Naivní a dôverčivi boli tí čo žrali všetky slová tohoto hejterskeho čuráka." - ja by som to takto na bibliu (a jej "autorov") a veriacich priamo nepísal, ale dá sa to aj z druhej strany celkom presne definovať. Takže kde je to paušalizovanie/zjednodušovanie? - tomuto akosi nerozumiem - a s preháňaním Lucy in boots sa nestotožňujem :)

Ťažko sa reaguje do vlastných radov, však? ;) - neviem, tiež neviem, čo si mám pod tým presne predstaviť...


| 22.7.2022 14:07

nathanael: https://sk.wikipedia.org/wiki/Apologetika


Nathanael
Nathanael | 22.7.2022 14:13

| 22.7.2022 14:07 - OK - a čo s tým?


| 22.7.2022 14:58

to s tym, ze to je tvoj obraz


Nathanael
Nathanael | 22.7.2022 17:49

22.7.2022 14:58 - Waw... som nevedel, že ma tak poznáš... :) A ak môžem poprosiť, v čom konkrétne sa podobám na tých starovekých apologétov, že sú mojim obrazom?


| 22.7.2022 18:08

"v zápale pre svoju vec môže celkom ignorovať skutočné a objektívne fakty, najmä negatívne a prehnane vyzdvihovať a zveličovať fakty pozitívne"

na to, aby som to rozoznal, mi staci citat tvoje komentare.


Nathanael
Nathanael | 22.7.2022 19:40

22.7.2022 18:08 - Predsalen by som poprosil, kde som ignoroval a kde zveličoval... nech mám spätnú väzbu... ďakujem


 
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
 
 
loader