chromozom

XX | XX

Prasačiny momentálne nie je možné zobraziť.
chromozom
Príspevok 133824 Zdroj: Fb
 
tmiro
tmiro | 11.10.2021 14:08

Vtáky nesedia na svojich mladých v hniezde a nekrmia ich?


XX
XX | 11.10.2021 14:13

nie, vtaky sedia na vajciach, na mladych uz nesedia.. s krmenim mas pravdu, do urciteho obdobia ich krmia..mimo kukucky, ktora svoje vajcia rovno supne ku susedom a ide si uzivat zivot


Nathanael
Nathanael | 11.10.2021 14:49

Vtáky tiež nie sú všetky rovnaké, sú tam rôzne stratégie. Niektoré, (kŕmivé) sa rodia menej vyvinuté, iné (nekŕmivé) viac - tie sú relatívne samostatné hneď po vyliahnutí. K vtipu - sú tam tri príklady cicavcov (evolučne vyspelejší taxón), porovnávané s vtákmi. A aby to bolo úplne konzistentné, ten vták mal povedať: "Fly, you are ready!"


Alt
Alt | 11.10.2021 15:16

Som si spomenul ...
https://www.youtube.com/watch?v=rxGuNJ-nEYg
Slabe povahy nepozerat! Ostatnym odporucam urcite dopozerat az do konca.


Alt
Alt | 11.10.2021 15:19

XX s kukuckami to tiez nie je az take jednoznacne. Videl som nejaky dokument kde zistili, ze potom svoju "oblast" "strazi" pred predatormi a upozornuje na nich. Cize vybrane hniezdo sice ma smolu, lebo mlada rastie rychlo, je velke a ostatnych z hniezda vytlaci. Ale oblast ako taka ma vacsiu sancu vychovat potomstvo. Neviem ci vsetky druhy kukucky.


XX
XX | 11.10.2021 15:25

Alt, thx, nevedela som, opat som o cosi mudrejsia


Alt
Alt | 11.10.2021 17:11

Este ma napadlo z toho kukucieho dokumentu ... Oni vychadzali z toho, ze evolucne je zvlastne, ze sa u vtakov nevyvinula nejaka ochrana proti kukuckam. Ze proste len slepo sedia na kukucom vajicku a potom to mlada krmia aj ked niektore druhy boli trochu nedovercive. Ze proste taketo evolucne veci su vynimocne, ze ma z toho osoh iba jeden druh (kukucka) a potomstvo druheho druhu ma jednoducho smolu a nijak sa proti tomu nebrani. No a potom sledovanim zistili, ze mat kukucku v oblasti je pre ne tiez vyhoda. A kedze kukucka je teritorialna, tak do svojho teritoria inu kukucku nepusti a potomstvo tej jednej ostatni vtaci vychovat zvladnu. Proste ze obcas vychovat kukucie mlada je vlastne evolucna vyhoda, lebo jeho mama oblast "strazi". Ale nepamatam ci to bol dokument a teda ci to plati na vsetky druhy a teda aj na nase kukucky. Ale myslim skor ze ano. Ja teda okrem neskorej jari kukucku nevidam :-D A to si ju viem vtedy aj "privolat".


leader
leader | 11.10.2021 17:54

@alt diky za info to som nevedel... Spomenul som si na nieco podobne o gayoch. Zahada je ze preco gayovia nevymru, kedze maju jasnu nevyhodu co sa tyka reprodukcie. Ze vraj nejakym statistickym vyskumom zistili, ze surodenci gayov maju nadpriemerny pocet deti. Spekuluje sa, ze kombinacia genov, ktore zvysuju plodnost u niektorych ludi, moze u inych sposobit homosexualitu, a preto sa homosexualita drzi v populacii.


Alt
Alt | 11.10.2021 18:39

To som tiez cital aj kopec podobnych, ale ze uz to vyvratili/spochybnili ... Navyse homosexualita byva jednoducho "rozna". Ze nie len ze preferuje rovnake pohlavie, ale proste aj spravanie, crty a tak. Nie vsetci homosexuali su "zzensteli" a nie vsetkym sa to paci, rovnako u lesbiciek ... rovnako by to toho nezapadala bisexualita.
To skor vyzera, ze proste kazdeho pritahuje nieco ine a u niekoho sa to vyvinie do "homosexuality" ...
Akurat nedavno som cital dalsi teoriu ... neviem to teraz najst :( ... nieco s vyvojom nervovej sustavy ... ale velmi som tomu nerozumel a boli to tusim zatial len nejake "smery" badania ... Ak to najdem, tak este prihodim ...
A gayovia/lesby samozrejme deti mat mozu a aj mavaju. To nie je neplodnost. A nededi sa to, aspon na to nie su ziadne naznaky.


vlado
vlado | 11.10.2021 19:20

trochu off topic ale čo mňa poslednu dobu zaujalo ohľadne evolucie je komunikacia medzi zvieratami. ľudia maju tendenciu personifikovať zvieratá a predpokladajú že zvieratá medzi sebou sa rozprávajú, čiže rôzne zvuky zvierat znamenajú "reč". napr. americká veverička má dvoch nepriateľov, orla a jazveca. keď vidí orla zapíska a hneď sa schová, to je signál pre ostatné veveričky aby sa tiež schovali. keď uvidí jazveca, vydá iný zvuk a uteká do svojej nory, čo opäť robia všetky veveričky v okolí. mohlo by sa teda zdať že kričí pozor orol či jazvec.

lenže veveričky nie sú spoločenské, nemá dôvod upozorňovať dalšie veveričky o ktorých ani nevie či tam sú. v prvom rade myslí na seba a seba aj zachranuje, je jej jedno či orol schmatne susedku.

funguje to tak, že keď zapíska, nehovorí pozor orol, proste vydá zvuk, pretože je pre nu evolučne výhodnejšie, ak všetky veveričky na okolí začnú pobehovať a hľadať úkryt, tak sa pre orla sťaží lov, lebo namiesto jedného cieľa ich zrazu má viac a je menšia šanca že uloví práve tú ktorú pískala.

v experimente zavreli delfína do polovice bazéna, kde mal nejaké zariadenie, ktoré sa musel najrpv naučiť ovládať aby mu dalo viac potravy, merali mu čas za ako dlho na to príde. potom ho zavreli do druhej časti bazénu a do prvej polovice zavreli druhého delfína. prekážka medzi bazénmy bola priehľadná, takže prvý delfín videl čo robí druhý, aj sa počuli. tomu druhému tiež merali čas, za ako dlho príde na to ako to zariadenie ovládať, čas mali s prvým rovnaký, to znamená že ten prvý delfín druhému nijako nepomohol, nevedel mu povedať že tam zatlač hento a potom sprav toto. zvieratá vôbec nemajú abstraktné myslenie a sme jediné tvory na zemi ktorý takto myslia a komunikujú.


Alt
Alt | 11.10.2021 20:26

Niekedy tusim uz v 70-tych rokoch naucili par simpanzov posunkovu rec. Tie simpanzy teda vedeli naozaj rozpravat posunkami. Dokonca matka to dokazala naucit svoje mladata. Projekt ale potom skoncil. "Rec" bola ale samozrejme dost obmedzena a specificka. Co si pamatam, tak vedeli pomenovat len rozne predmety, situacie a podobne. Ale aj tomu rozumeli, aj to vedeli pouzit dokonca sa snazili pouzit pomenovat nove veci iba so znamymi slovami/znakmi. Cize rec to uz vlastne svojim sposobom bola. Bolo by zaujimave takto naucit celu "komunitu", aj ked tam bolo vlastne dolezite to, ze tu opicku vychovali len s ludmi, takze nebola nijak ovplyvnena spravanim "komunity".
A vela zvierat aj vtaci (napr. vrany) dokazu odpozorovat spravanie. Vacsinou ako sa dostat k nejakej specifickej potrave. Ale samozrejme nie si to "povedat".


leader
leader | 11.10.2021 23:44

Medzi nespolocenskotou a spolocenskostou je milion medzisfupnou, v prirodenie su len dve kategorie.

V lese kde byvaju piskajuce vevericky ma vevericka lepsiu sancu prezit nez v lese s tichymi veverickami. Takze evolucia si vyberie piskajuce.

Urcite existuje podobna komunikacia aj medzi roznymi druhmi zvierat


tmiro
tmiro | 12.10.2021 02:56

Ja viem tak, že vtáky na svojich mladých sedia


tmiro

vlado
vlado | 12.10.2021 15:41

alt, no iste, ale nikto nepoužíva jazyk tak ako my, bez jazyka by sme neboli ľudmi, ale len ludoopi.

leader, chcel som tym povedť že mi si predstavujeme že zvierta medzi sebou komunikuju, hovoria, pričom len vydavaju zvuky na ktore ostatne reaguju.


tmiro
tmiro | 12.10.2021 18:51

Ja si vôbec nepredstavujem, že zvieratá medzi sebou hovoria.
Na druhej strane si ani nemyslím, že nekomunikuju. Napr vtáky majú 3 základné signály. 1. Signálom vytycuje hranice teritória. (vypadni!) 2. Vola samicu k pareniu. (Pod suložiť!) 3. si nepamätám.


leader
leader | 13.10.2021 08:01

@vlado ano mas, pravdu, ludia maju silnu potrebu si veci antropomorfizovat. Druhu vec co som si vsimol, ludia maju silnu potrebu kategorizovat veci. Vytvoria dve alebo viac kategori a potom rozdeluju veci do tychto vymyslenych kategorii stoj co stoj (napr: zive a nezive, alebo je to dieta vs je to embryo (v potratovych diskusiach))


 
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
 
 
loader